2015年6月22日 星期一

維基百科出實體書 全套賣390萬【閱讀】

2015/06/19 星期五 13:05

維基百科出實體書 全套賣390萬相片來源:轉載ezone.hk

相片來源:轉載ezone.hk
大家要搵資料除咗求助 Google 大神之外,好多人都會上維基百科。網頁版嘅維基百科就好方便,唔知變成實體書又會點呢?在如今書本紛紛邁向電子書的年代,維基百科就反其道而行,將會由網頁變成實體書。
將維基變實體書的計劃源於紐約一個叫 From Aaaaa! to ZZZap! 的展覽。展覽將會係 6 月 18 號到 7 月 2 號,在 Denny Gallery舉行。

藝術家兼程式設計師 Michael Mandiberg 將成個維基百科的英文資料庫,編制成可印製嘅書,並為佢地加上封面。仲會將呢 7 千幾冊「維基百科全書」,upload 到隨選列印網站 Lulu.com 上。
展覽上,參觀者可以見證將「維基百科全書」 upload 到 Lulu.com 過程。展覽中會用投影機將 Lulu.com 網頁投影出來,亦有電腦展示過程嘅電腦命令編碼。亦揀咗幾冊維基百科實體書,俾參觀者現場閱讀。
成個 Upload 過程最快需要 11 日,最長有可能要成兩個星期先會完成。展覽舉行嘅同時,每 upload 完一冊,都會在 Print Wikipedia 的Twitter post 出該冊的電腦編碼。
當 upload 完成後,全套總共 7,471 冊的維基百科實體書就會正式發售,每冊大約有 700 頁,每冊售 80 美元(約 620港元),全套有 5,244,111 頁,售價係 50 萬美金,唔知大家又有冇興趣買返冊維基百科呢?

2 則留言:

  1. 文字量 25億字以上。以一小時50萬字。計 需5,000小時

    回覆刪除
  2. 附屬資料大英百科全書為0.4億字。計 需80小時

    回覆刪除

卒業

業卒